Alt traseu de-o zi: Potlogi, Ghergani, Snagov

Sunt atat de multe locuri faine de vazut in tara asta, insa atat de greu de aflat despre ele. Si o data ce le gasesti, parca nu-ti vine a crede ca erau chiar langa tine. 

Nu as fi gasit aceste 3 locuri de una singura. Le-am aflat de la o impatimita in ale calatoriilor, cu care am si pornit la drum. Traseul a fost chiar in aceasta ordine: am mers la Palatul Brancovenesc de la Potlogi, apoi la Capela Ghica din Ghergani si am incheiat ziua cu o vizita la Manastirea Snagov.

Nu sunt o persoana religioasa, insa imi place sa admir arhitectura si sa aflu cate putin din istoria celor ce ma inconjoara. De aceea, nu ma dau in laturi cand vine vorba de vizitat biserici si manastiri, cu atat mai mult cu cat imprejurimile sunt deosebite.

Palatul Brancovenesc de la Potlogi

Constructie ce dateaza din 1698, realizata de Constantin Brancoveanu pentru fiul sau cel mare.

Palatul a fost renovat din fonduri europene (deci hai ca se poate!) si a fost construita chiar si o unitate de cazare. Din pacate, va putea fi data in functiune abia dupa 5 ani (nu am inteles prea bine de ce, are insa legatura cu obtinerea fondurilor europene).

Exista o taxa de intrare de 10 lei care include si ghid. Un domn tare pasionat, cu multe cunostinte, dar si talent in a relata, ne-a insotit si ne-a captivat in povestea palatului de la Potlogi. Am vizitat palatul, dar si gradina. Un loc tare frumos, linistit si frumos amenajat.

Capela Ghica de la Ghergani

Urmatorul obiectiv pe lista a fost acesta. Mai mult decat o capela, domeniul Ghica de la Ghergani. Din pacate, este proprietate privata si nu se poate vizita. Locul era in constructie, dupa utilajele care se zareau prin gard. Am avut noroc cu domnul paznic care era in zona si a fost tare dragut ca ne-a permis accesul. Fara el, chiar daca am fi intrat, ne mancau cei 3 caini tare galagiosi 🙂

Domeniul destul de mare, cu multa verdeata, dar si semne de abandon. In capatul lui, se afla  capela Ghica, si ea vizibil in stare de degradare. Singurul loc care a pastrat, pentru moment cel putin, din istoria familiei.  Aici sunt inmormantati Ion Ghica, impreuna cu sotia si fata Eliza.

Manastirea Snagov

Pentru ca ziua inca ne permitea, ne-am indreptat spre Manastirea Snagov. Am fi dorit sa vizitam si Palatul Snagov, insa se poate intra doar cu cerere depusa in prealabil :/

Manastirea este pozitionata pe insula formata pe lacul Snagov si se ajunge la ea traversand un pod pietonal. Mi s-a parut un loc ideal de petrecut timpul impreuna cu familia si copii. Copiilor sigur le-ar fi placut, cui nu-i plac poneii? 🙂

 

Lasă un comentariu